Välja skraplott

När du ska välja ut en skraplott ska du naturligtvis titta på hur stor vinstchans lotten har. Men det finns flera faktorer som påverkar vilken skraplott du ska köpa. Här är några exempel på frågor du kan ställa dig.

Hur stor är skraplottens storvinst? Tialotten kalasvinsten har det bästa vinstoddset, men kalasvinsten kanske ändå inte är den skraplott som passar bäst just för dig. Kalaslottens högsta vinst är 250 000 kronor medan du kan bli mångmiljonär på en trisslott om du hamnar i TV 4:s morgonsoffa. Många köper trisslotter istället för en tiolott eftersom de då har chansen att vinna de riktigt stora pengarna.

Vilken lott är roligast?  Trots att tialotten kalasvinsten ger bättre odds än tialotten stjärnvinsten är ändå stjärnvinsten populärare. Varför? Jo, många tycker att stjärnvinsten helt enkelt är en roligare lott att skrapa, sådant har också betydelse.

Hur ser vinstplanen ut? När du ska välja skraplott bör du också titta lite närmare på skraplotternas vinstplaner. Då får du ett bättre grepp om vad du kan vinna och hur oddsen ser ut för de olika vinsterna. Vinstplanerna finner du på nätet och på skraplotternas baksida. Vinstutdelningsstrukturen ser olika ut på olika skraplotter. Vissa skraplotter kan ha fler utdelningar av storvinster än andra skraplotter. Andra lotter kan istället ha fler vinster runt tusenlappen eller betydligt fler småvinster.

Om du tittar närmare på de båda tialotternas vinstplaner (som finns på baksidan av lotterna och på nätet) kommer du se att kalasvinsten har nästan 200 000 fler vinster på 10 kronor än vad stjärnvinsten har. Det är det här som gör att kalasvinstens har så fina odds. Det är inget fel med det. Många köper gärna en lott som ger dem en riktigt bra vinstchans även om det bara handlar om tio kronor. För tio kronor kan du köpa en ny lott och får således en ny chans. Inte så dumt, eller hur?

Självklart vill du undvika att köpa en nitlott, men det är som sagt fler faktorer som spelar roll än bara bra odds. Och alla människor är olika. Vissa gamblar hårt efter stora vinster även om oddsen är dåliga, medan andra tar det säkra före det osäkra och köper en lott med goda vinstchanser för att undvika att skrapa en nitlott.